Pyreneerhund

Vi fikk vår første pyreneerhund i 2008 og etter det  ble det  raskt flere. Pyreneerhunden er en bedagelig og herlig rase som er lett å elske. Vi valgte rasen for den skulle vokte buskapen vår. Vi var veldig plaga av rev tidligere. Dette problemet ble vi fort kvitt når pyene kom til gården.

Vi har en pyreneerhund som går løs hele tiden og vokter sauene, men vi bruker dem ikke bare til det.  Vi reiser litt rundt på utstilling også. Selv om den er arbeidshund så er den også en familihund.

Pyreneerhunden er en gammel rase som stammer fra pyreneerfjellene som ligger på grensen mellom Frankrike og Spania. Hvor den har vært kjent siden 1100 – tallet. Kong Ludvig XIV utpekte rasen som Frankrikes kongelige hund i 1675. Han hadde flere pyreneerhunder som voktet slottet hans i Versailles. I pyreneerfjellene så går pyreneerhundene med saueflokken sin og vokter dem hele tiden.  Tar en turen opp i fjellene så kan en rett som det er treffe på en vokter.

Rasen er stor og hannhundene har en mankehøyde på 70-80 cm og tispe 65-75 cm.  Pyreneerhunden er en viljesterk hund med stort hjerte. Den er mild, sta, selvsikker, tålmodig og fryktløs. Den er hovedsaklig hvit men kan ha så mye som 1/3 av kroppen dekket av farge som grå, grevlingfargete, blekgule, ulvefargete eller oransje flekker på hodet, ørene og haleroten, noen
ganger på kroppen.

Det er tre typer av voktere av pyreneerhunden. Det er speideren som streifer et stykke fra flokken og sjekker området for farer. Den som går rett rundt flokken og passer på også har en den som ligger midt i flokken som siste sikkerhet for saueflokken.  

I Norge brukes pyreneerhunden mest som familiehund, men det blir flere og flere som får øynene opp for denne flotte rasen og ser nytten av den som vokterhund.